Musaka od tikvica
Musaka moze biti I bez mesa a mozete I dodati mleveno
meso I dobijete lep lagani rucak
Potrebno:
3 tikvice srednje velicine
3 komada jaja
10 kasika brasna
1 mala soljica ulja / ili pola one velike/
Zacini ,so, biber, …
Priprema:
Tikvice oljustiti I narendati
Dodati jaja, brasno, ulje I zacine I sve promesati da
nema grudvica od brasna.
Podmazati tepsiju kao za pogacu , malo je pobrasniti
pa u to sipati umucene tikvice
Staviti u vec agrejanu pecnicu I peci da porumeni / dobije onu lepu braonkastu boju /
Iskljuciti rerun I ostaviti tako da malo odmori sve to
Napravite salatu po volji I prijatno
Spanska pita
deluje malo neobicno ali je jako ukusna
Potrebno:
4 jaja
2 soljice mleka
1 pecivo
21/2 soljice zejtina
6 soljice brasna
Od svih ovih sastojaka napraviti testo
U to testo dodati:
Sve sitno iseckati –
4kisela krastavcica
2 srgarepe kisele / iz
tursije /
2 paprike / iz tursije /
200 gr. Sira
200 gr. Suhomesnatog / po izboru/
Sve to lepo izmesati , staviti
u podmazan pleh I ispeci
mozete pogledati i moju slatku stranicu ovde
POGACICE
Potrebno:
250 gr. putera /margarina/
1 jaje
300 gr. Brasna
250 gr. Sira
Priprema:
Zamesiti testo od svih
sastojaka
ostaviti testo da odstoji 24
sata u frizideru
nakon toga vaditi pogacice I peci
pogacice
Musaka od tikvica
Musaka moze biti I bez mesa a mozete I dodati mleveno
meso I dobijete lep lagani rucak
Potrebno:
3 tikvice srednje velicine
3 komada jaja
10 kasika brasna
1 mala soljica ulja / ili pola one velike/
Zacini ,so, biber, …
Priprema:
Tikvice oljustiti I narendati
Dodati jaja, brasno, ulje I zacine I sve promesati da
nema grudvica od brasna.
Podmazati tepsiju kao za pogacu , malo je pobrasniti
pa u to sipati umucene tikvice
Staviti u vec agrejanu pecnicu I peci da porumeni / dobije onu lepu braonkastu boju /
Iskljuciti rerun I ostaviti tako da malo odmori sve to
Napravite salatu po volji I prijatno
Spanska pita
deluje malo neobicno ali je jako ukusna
Potrebno:
4 jaja
2 soljice mleka
1 pecivo
21/2 soljice zejtina
6 soljice brasna
Od svih ovih sastojaka napraviti testo
U to testo dodati:
Sve sitno iseckati –
4kisela krastavcica
2 srgarepe kisele / iz
tursije /
2 paprike / iz tursije /
200 gr. Sira
200 gr. Suhomesnatog / po izboru/
Sve to lepo izmesati , staviti
u podmazan pleh I ispeci
POGACICE
Slane galete
Mozete praviti sa pivom
Potrebno:
800 gr brasna
1 kesica praska za pecivo
1-2 kasicice soli
3 soljice zejtin
2 soljice piva
150 gr. Suhomesnato / sitno seckano ili rendano/
Sve sastojke pomesati I peci u zagrejan kalup
Ako volite mozete dodati I semenke susama, kima….
Ukoliko vam se
galete lepe dodajte jos malo brasna, ali pazite da ne preterate
Brzi
kajmak
Ovaj kajmak, koji se pravi za gotovo pet minuta
Sastojci:
♦ 100
g maslaca
♦ 100
g tvrđeg feta sira
♦ 100 gr kisele pavlake
Priprema:
U činiji viljuškom penasto umutite maslac.
Dodajte izmrvljeni feta sir i kiselu pavlaku i sve dobro umutite.
Napomena: Kajmak nije potrebno soliti pošto je
feta sir dosta slan. Ako volite ređi i blaži kajmak, dodajte malo slatke
pavlake.
Pogačice sa sirom
Sastojci:
– 1 kg . brašna
– 250 gr. margarina
–400 gr. sira
– so 1 mala kasicica
– 1 jaje
– kvasac
–100 ml vode
Priprema
Staviti kvasac da nadodje u 100 ml mlake vode.Zatim ga dodati brasnu,dodati
sir,margarin,i
so.
Umesiti testo i
ostaviti 30 minuta da naraste.
Razviti testo sto
tanje,pa ga uviti u rolat
.Ostaviti jos 10
minuta da odmara, pa opet rastanjiti testo oklagijom.
Pogacice vaditi modlom ili casom I redjati u podmazan pleh.
Svaku pogacicu
premazati umucenim jajetom I staviti da se pece 30 minuta na 200 stepeni.
Pizza
Potrebno:
1 čaša (od 2 dl ) jogurta
2 čaše brašna
2 kašike ulja
1/2 kašičice soli
1/2 praška za pecivo
Priprema:
Od brašna, soli, praška za
pecivo, ulja i jogurta zamesiti testo.
Testo odmah razvaljati na
pobrašnjenoj podlozi, pa staviti u pleh.
Filovati po svom ukusu.
Peći u pećnici zagrejanoj na 220°C 10-tak minuta.
pizza
Projica
Potrebno:
15 kašika brašna ( 9 kašika
belog pšeničnog i
6 kaš. kukuruznog brašna)
3 jaja,
1/2 kašičice sode bikarbone,
1 kiselo mleko ili jogurt,
200 gr. sira,
1/2 čaše ulja, kašičica
soli..
sve umesiti varjačom i sipati
u kalup
peci dok ne porumene
BESKVASNI
HLEB
Potrebne
namirnice :
4
kasicice celerove soli
4
kasika maslinovog ulja, ulja od semena grozdja ili zejtina
2
praska za pecivo
1 litar
mlake vode
Semenke
po izboru (laneno, kim, susam, suncokret...)
Pomesati
suve sastojke i semenke,dodati vodu i ulje,
dobro izmesati u vanglici
varjacom.
Smesa nije cvrsta.Pece se u podmazanom plehu oko 1.sat
na 200
stepeni .
KREKERI S PIVOM
Za testo je potrebno :
1 jaje
450 gr. brasna
1 prasak za pecivo
2 dcl. ulja
1.6 dcl piva
1 kasicica soli
Od svih sastojaka zamesiti
testo I ostaviti da se odmori 30 minuta.
Nakon toga ga rastanjiti I seci
oblik koji zelis.
Staviti ih u podmazan pleh premazati ih zumancetom I posuti
susamom .
Peci ih jedno 15 minuta na 180°C
--------------------------------------------------------------
Brze kiflice
SASTOJCI:
600g
glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 kašičica soli
1 dl ulja
1 kisela pavlaka
1 suvi kvasac razmućen u 2 dl
toplog mleka
PRIPREMA
Zamesite
testo, razvaljajte krug, izrežite trouglove, i zamotajte kiflice
U sredini kiflice mozete staviti sir ili sta volite, ako ne moze i bez
Dok se
rerna zagreva na 180°C
– kiflice se odmaraju
Premazati
umućenim jajetom, mogu se posuti susamom
i peći 15 minuta
------------------------------------------------------------------------------------
Slane perece i štapići
Sastojci
500 g brašna
1 jaje
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica soli
Priprema
Sve potrebne sastojke
sjediniti, umesiti glatko testo i ostaviti u frižideru 2 sata. Testo razviti
oklagijom, vaditi modlom perece, napraviti štapiće, premazati jajetom umućenim
sa uljem i peći u rerni zagrejanoj na 180*C oko 20 minuta. (posuti ih susamom ili
lanom pre pečenja)
Testo obavezno mora da
odstoji u frižideru 2 sata
--------------------------------------------------------------------------------------------
Pašteta od tunjevine
Sastojci
- 2 konzerve tunjevine
- 1 manje pakovanje topljenog sira
- 2 jaja, tvrdo kuvana
- 1 kesica majoneza (moze i majonez sa krastavcicem,tartar sos,u tom slucaju ne treba vam limun )
- 1 kasicica senfa
- malo limunovog soka
Priprema
Jaja skuvati
Sve sastojke pomešati zajedno i umutiti multipraktikom ili štapnim mikserom ili šta već imate.
Senf i limun dodajte ali pazljivo da vam ne bude prekiselo. Probajte
Stavite u ciniju sa poklopcem i stavite u frizider da se ohladi
Pasteta od tunjevine
---------------------------------------------------------------------------
Lagana letnja salata
Potrebno:
kuvana
jaja 3-4 komada
krastavac sveži
1 veci
pavlaka 2 case
sampinjoni 400 gr.
Priprema:
Jaja skuvati I naseckati ili
narendati,(ostaviti 2 komada za ukrasavanje odozgo) zatim naseckati sampinjone,
krastavc, na sitnije komade, posoliti po ukusu. Sve to pomesati sa pavlakom.
Na kraju ukrasiti
Napomena :
Zimi samo u sve ovo dodam majonez 200 gr.
Ko ne
voli sampinjone mogu se izostaviti, salata je dobra I bez njih.
lagana salata
----------------------------------------------------------------------------
Pogaca
Potrebno:
Solje su od bele kafe, ili bilo koja solja koja vam odgovara
ali dalje merite sa njom, veca solja veca I pogaca
-
2 solje brasna
-
1 casa jogurta
-
1 soljica (mala od kafe ) zejtina ili pola velike solje koju vec koristite
-
1 prasak za pecivo
-
1 jaje
-
malo soli
Priprema:
Sve sastojke dodati u vanglicu I mesati drvenom varjacom.
Ukoliko se lepi dodati jos malo zejtina, ne dodavati brasno.
Razliti u podmazan
pleh I peci oko 45 minuta,dok ne postane rumena.
Napomena:
Ako vam je potrebna
pita, mozete u ovo dodati sira ili spanac ili oba, I dobijete divnu brzu pitu
Jos o kuvanju mozete videti na ovoj strani
Jos o kuvanju mozete videti na ovoj strani
0 коментара:
Постави коментар