TORTA  AFRIKA
Umutiti 3 jaja sa 18 kasika secera,
18 kasika mleka,
18 kasika brasna,
1 pecivo,
1 kasika kako praha
sipati u pleh i peci  (tepsija ili serpa br.28)
napraviti 2 kore od toga pa ih iseci  na pola

FIL: 1 1/4 mleka staviti da vrije pa dodati 18 kasika secera,
 1 margarin ili puter
kada se to dobro stopi dodati 300 grama samlevenih oraha
(2-3 stangle cokolade, morsko orasce, narandza - sok i kora )
Ovo u zagradi sta imate I sta zelite
i sipa se kutlacom , naravno jer je fil redak
sto vise fila stavite lepse je
Ucinice vam se da je fil previse ali verujte sto ga vise stavite torta je bolja I lepsa



GABON TORTA
Ovo je torta koja se pravi malo obrnuto. Pocinje se od fila  

Fil:
Umutiti
12 zumanaca  sa
200 gr. secera

Posebno umutiti 1 margarin/ maslac sa
200 gr. otopljene cokolade

Od ovoga polako, kasicicu po kasicicu dodavati I mutiti zuti fil,

Sada  pravimo koru

Testo:
12 belanaca umutiti sa
12 kasika secera
U cvrsti sam
U to dodati 300 gr, mlevenih oraha
4 kasike , prethodno umucenog fila
2 kasike mekog brasna
Lepo umutiti I ispeci  

Patispanj isecite na 2-3 dela kako zelite , pa premazite filom

Odozgo ukrasite I  stavite sta  zelite 



BAKLAVA

1 kg gotovih, tankih kora za baklava


500 gr seckanih oraha

500 gr mlevenih oraha
1 kg šećera
250 gr maslaca
2 limuna
štap vanile ili kesicu vanil secera

Priprema:
Otopiti maslac.
Pomešati orahe i 250gr šećera.
U pleh staviti 5 kora i poprskati ih  rastopljenim maslacem.
Staviti preko 2 kore, pa posuti orasima.
Kora na koju idu orasi se ne preliva da se ne bi orasi slepili.
Tako uraditi do kraja, a na kraju staviti 3 kore, poprskati i njih pa iseći u romboide ili trouglove.
Ugrejati rernu na 150 stepeni i peći baklavu dok ne dobije zlatno – bronzanu boju.

Preliv:
Ostatak šećera  i  vode, tek toliko da prekrije šećer, staviti da provri i kuvati 5 minuta.
U to dodati štap vanile / ili vanilicu/ i kolutove limuna.
Limunu izvaditi koštice, štap vanile  izvaditi pre zalivanja.
Toplim prelivom zaliti baklavu, poslagati kolutove limuna, pa ostaviti sve da se hladi.

                                            baklava






Tresuljci



Da li ste culi za njih? negde se jos zovu i crvenci

pa evo recepta 



Sastojci


1 solja gustuna
1 solja secera
3 solje vode
Malo ekstrata od malina  I od vanile
 Po zelji :
Moze mleveni ili seckani orasi

Priprema:

Pomesajte gustin i secer.,dajte vodu i izmesajte da nema grudvica /kao za puding /
Skuvajte da bude gusto.
Masu podelite na dva dela.
U jedan deo stavite malo ekstrakta od maline,
a u drugi  deo  dodajte ekstrat od vanile li ostavite tako kako je
Pleh navlazite vodom,
izlijte prvo belu masu,pa preko nje crvenu.
Po zelji odozgo pospite mlevene orahe,...
stavite u frizider i kad se ohladi isecite na  kocke









KOH



POTREBNO:



5 komada  jaja

10 kasika secera

5 kasika griza
2 kasike brasna
11/2 l.litar mleka + 2-3 kasike secera + 1 vanilica

PRIPREMA:
Jaja umutiti,  prvo belanca  a potom dodati zumanca,
Potom dodati ostale sastojke
Sipati testo u podmazan pleh I ispeci
PRELIV :
Mleko prokuvati sa secerom I vanilicom I time preliti koh
Uzivajte

                                          koh







GALETE -  BAKIN KOLAC – VAFLI

Iako ima vise naziva to je jedan te isti kolac
Galete su divan I lep kolacic koji vole I deca I odrasli.
Moze biti I slan I sladak

I evo slatke varijente
Potrebno:
4 jaja
5 soljjice secera
2 soljice mleka
5 soljice zejtina
1 prasak za pecivo
10 soljica brasna – toliko da testo nije retko
Sve sastojke pomesati I peci u zagrejan  kalup

Ili

2 jaja
8 kasike secera / moze I manje 5-6 kasika /
8 kasike brasna / po potrebi moze se dodati jos koja kasika brasna/
8 kasika ulja
8 kasika mleka / moze I vode u nedostatku mleka/
½ peciva

Sastojke pomesati I peci u zagrejan kalup





                                        
ovde mozete  naci slane galete





KOLAČ SA JAGODAMA



POTREBNO:

Meri se casom od jogurta



1 casa jogurta

2 case brasna

½ case secera

½  case ulja

1 vanilin secer
2 komada jaja
1 kesica praska za pecivo
50 gr cokolade za kuvanje
250 gr jagoda

PRIPREMA:
Umutiti 1/2 casu secera  , 2 komada jaja i vanillin secer u glatku smesu
U to dodati 1 jogurt, ulje, brasno, I 1 pecivo / znaci sve sa spiska/
Umutiti to varjacom  I staviti u pleh podmazan margarinom/puterom I posuti brasnom  da se ne bi zalepilo, preko stavite naseckane  jagode, I to sad moze na pecenje na 180 stepeni oko 30 minuta.
Prijatno






lutajuci netom naisla sam na  jedan lagan kolac koji se ne pece, nadam se da ce vam se dopasti i da ce te uzivati  


KOLAC SA PISKOTAMA I BANANAMA



Potrebno:

1 pakovanje piskota

½ litra mleka

2 jaja

125 gr. margarina/putera

8 kasika secera

1 kasika brasna

2 kasike griza

1 kasika gustina
3 banane
2 kesice slaga
2 dl soka od narandze

Priprema:
Od ½ litre melak odvojiti jednu solju mleka, a ostatak staviti da se kuvasa 125 gr. margarina
2 zumanca umutiti sa 4 kasike secera, 1 kasika brasna,2 kasike griza I 1 kasika gustina, sve to umuceno dodati u onu odvojenu solju mleka, pa kad mleko provri to sipati u njega I napraviti krem /kao pudding/
Posebno se umute 2 belanca sa 4 kasike secera u cvrsti sam I dodati ga u vruc prethodni krem, mesati varjacom dok se ne sjedini
U kalup redjati piskote natopljene u  sok od narandze
Preko njega staviti topao krem, poravnati pa preko staviti naseckane banana
Postupak ponavljati dok se ne potrosi sav krem I banana
Staviti da se dobro ohladi I preko ukrasite slagom







Domaća čokolada za decu


(moze i za odrasle)!


Za njenu pripremu potrebno je vrlo malo vremena, a rezultat će oduševiti vas i vašu decu.



Sastojci:



– Kakao prah – 70-100 gr

– Mleko po izboru – 50 ml

– Med – 2 kasike (Umesto meda, može se koristiti fruktoza ili kokosov šećer (umešajte ih onda ranije, zajedno s maslacem), oni imaju nizak glikemijski indeks, i mogu ga konzumirati i dijabetičari. Ko želi – može staviti i smeđi šećer…)

– Maslac – 50 gr

– Malo cimeta (po želji)

– Opcija: Šaka seckanih ili celih poprženih orašastih plodova i /ili suvo voće

Način pripreme:
Na tihoj vatri zagrevamo mleko, ne dovodeći ga do vrenja. Mešamo. Dodajemo maslac, cimet, mešamo.

Smesu stavimo u posudu s kakao prahom, postupno, mešajući, ne žureći da odmah istresemo svu smesu, da se ne formiraju grudvice.

Gotovu smesu zagrevamo na tihoj vatri, ili vodenoj pari.
Skinemo s vatre i umešamo med.

Po želji, možete dodati seckane ili cele popržene orahe, bademe, lešnike, suvo voće, i na taj način dobicete  čokoladu, ne samo ukusnom, već i zdravom.

Smesu možete staviti u silikonske kalupe ili kako god želite. Ostavite je na sat vremena u hladnjak, da se stegne. Nakon toga možete uživati ​​u ovoj ukusnoj domaćoj čokoladi.







ČOKOLADNI MAFINI

Potrebno

  • 250 gr brašna
  • 250 ml mleka
  • 180 gr šećera
  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • 90 ml ulja
  • 3 kašike kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • 1 jaje

Način pripreme


  1. Pomešajte kakao sa brašnom, šećerom, sodom bikarbonom i praškom za pecivo.
  2. Umutite jaje sa mlekom i uljem pa dodajte u suvu smesu.
  3. Dodajte 2/3 sitno seckane čokolade i promešajte.
  4. Sipajte u kalupe za mafine i odozgo pospite ostatak čokolade.
  5. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 20 minuta.
slatki mafini s cokoladom



Urmasice

Potrebno:
250 gr. Margarina
1.5 soljica secera u prahu (manja kafena soljica)
 4 soljice griza
9 soljica brasna
2 jaja
½  kasicice sode bukarbone
½  kasicice praska za pecivo
1 vanilin secer – kesica
1 kasika soka od limuna

Preliv:
4 case vode ( one od 200 ml)
4 case secera
 sok od ½ limuna

premazivanje nepecenih urmasica :
1 zumance
2 kasike mleka
Umutiti I time  premazivati

Priprema:

U vanglicu staviti margarin, kad malo omeksa dodati secer u prahu I umutiti,
pa potom u umuceno dodati sve ostale sastojek za testo
Umeseno testo podeliti na manje loptice  ( velicine oraha – otprilike)
Malo ih spljeskati I po zelji nasarati rendetom,
I redjati ih u pleh oblozen pek papirom,
I svaku urmasicu premazati pripremljenim mlekom I zumancetom
Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene

Preliv:
Vodu, secer I sok od limuna prokuvati , od momenta kad prokljuca kuvati 10-15 minuta , a potom malo prohladiti, jedno 10 minuta.

Izvaditi urmasice iz rerne , odstraniti pek papir  I preliti prelivom, ostaviti da se ohlade

 I uzivajte

urmasice

KOH
Potrebno:
5 komada jaja
10 kasika secera
5 kasika griza
2 kasike brasna

Priprema :
Umutiti 5 belanaca sa 10 kasika secera ,
 pa potom dodati 5 zumanaca
A zatim dodati ostale sastojke
Staviti u podmazan I brasnom posut pleh I ispeci
Preliv:
1.5 l mleka prokuvati sa 2-3 kasike secera
 I jednom kesicom vanil secera

Preliti preko pecenog koha 




KOLAC SA JEDNIM JAJETOM



POTREBNO: (mera je šoljica ili čaša od 2 dl)

Za biskvit:
§                     1 jaje
§                     1 šoljica šećera
§                     1 šoljica mlevenih oraha
§                     1 šoljica mleka
§                     ½ šoljice ulja
§                     1 šoljica brašna
§                     1 prašak za pecivo
§                     1 vanilin šećer
Za krem:
§                     2 pudinga od vanile
§                     6 dl mleka
§                     5 kasika šećera
§                     150 gr margarina  ili putera
§                      
§                     PRIPREMA:
1.     Izmiksirati jaje, šećer i vanilin šećer.
2.      Postepeno dodavati ulje, mleko, a zatim i ostale sastojke.
3.     U namašćen i pobrašnjen pleh (20×30 cm) izliti biskvitnu smesu i peći na 180ºC 25 minuta.
4.     Još vrući biskvit politi ravnomerno sa 2 dl mleka u koje ste umešali malo ruma (može i bez toga)
5.     Dok se biskvit peče pripremite krem tako da u predviđenoj količini mleka skuvate puding.
6.     U ohlađeno umiješati izmuceni margarin.
7.     Na ohlađeni biskvit sstaviti  hladni krem,
8.     sve posipati rendanom čokoladom ili orasima, i dobro ohladiti

KAKAO KOLAC

Za testo je potrebno:
2 solje jogurta
2 solje secera
2 kasisicice kakao
2 solje brasna
2 kasicice sode bikarbone
½ solje ulja

Cokoladni preliv:
3 kasike secera
50 grama margarina (putera)
10 kasika mleka
200 gr. Cokolade za kuvanje

Sve potrebne sastojke sjediniti I staviti u pleh da se ispece.
Za to vreme napraviti preliv, I preliti kolac. Ohladiti I seci na kocke





  ----------------------------------------------------------

KROFNE

POTREBNO:
·                           500g. brasna tip 400                                                                        
  3 dl.  Mlakog mleka                                               
  40 g. svezeg kvasca
  8 kasika  secera               
  Malo soli
  4 zumanca          
  7 kasika ulja                          
  ulje za przenje
 za posipanje – prah secera I  vanillin secer
                                          malo narendane kore limuna

P   PRIPREMA

    U toplom mleku rastvoriti kvasac i secer i sacekati da nadodje.

Dodati brasno, zumanca, so, ulje i 
limunovu koru

Dobro promesati i varjacom, ili mikserom , ili mesiti rukama ,  sve dotle dok na testu ne pocnu da se stvaraju mehurici
Pokriti testo cistom krpom i ostaviti na toplom mestu da narastu. Potrebno je oko 1 sat
Na pobrasnjenoj radnoj ploci razvuci testo na 1 cm debljine i modlom ili casom vaditi krofne.


Pokriti ih i ostaviti ih da kisnu bar 30 minuta.
Nakon toga prziti ih u ulju 


kada porumene, obe strane, izvaditi ih i staviti na papirni ubrus da upije  visak masnoce


i na kraju staviti preko njih prah secer sa vanilom ( ko voli tako)


         UZIVAJTE !!!!


 ----------------------------------------------------------
Bajadera

POTREBNO:
– 9 kašika vode
– 200g šećera
– 150g mlevenih oraha, badema ili lešnika
– 250g mlevenog keksa
– 170g maslaca
– 100g čokolade za kuvanje
Za glazuru:
100g čokolade za kuvanje
– malo ulja
Priprema:
U lonac dodajte vodu i šećer i  zagrejte na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi.
Kada se maslac potpuno otopi dodajte orahe i keks i mešajte dok ne dobijete gušću ujednačenu masu.
Dobijenu masu podelite na dva jednaka dela.
Čokoladu otopite na pari i umešajte je u prvi deo mase, a u drugi stavite malo ruma.
Na tacnu stavite masni papir za pečenje i prebacite prvi dio mase (s čokoladom) i rukama oblikujte kvadrat a gornji deo i ivice izravnajte nožem.
Na njega na isti način stavite drugu masu i uradite isto.
Ostatak čokolade otopite na pari, u nju dodajte malo ulja I  prelijte bajaderu.
Bajaderu ostavite u frižideru da se stegne pa je sutra dan isecite  na kocke veličine po želji.
                                                                            bajadera

--------------------------------------------------------------

Brza Jafa torta
Ovo je jedna od najbržih torti. Najjednostavnija i sa najmanje sastojaka, ali je ukusna, I sto je najvaznije brzo se pravi .
Naravno jos brze se pojede
Sastojci:
- jafa keks   1kg
- mleko        ½ l
- puter         250g  ili margarina
- cokolada    50g – 100g (koliko volite )
-slag             300 g  za ukrasavanje                                                                    

Uputstvo za pripremu:

  • Iseckati jafu na 4 dela i stavi ti je u posudu,
  • zagrejati mleko da se smlaci i u njega ubaciti puter i iseckati nekoliko delova da se  istopi.
  • Kad se ova masa smlaci sipati je u posudu sa jafom i varljacom, polako, mesati da se masa zgusne,
  • Tada  je  oblikovati po zelji.
  • Za ukrasavanje umutite slag, u njega mozte ubacimi malo jestive boje ukoliko zelite
  • Ohladite i
  • Prijatno

                                       brza jafa torta

----------------------------------------------------------------------------------------

OBLANDA
Leto je, temperature su velike, ali lepo je posle rucka zasladiti necim.
Ima voca ali nije  nam do voca , svi u kuci bi nesto , kako kazu konkretno.
Konkretno,….. jedino mi  pada napamet OBLANDA.
Nema ukljicivaja rerne,necu zagrejati stan, a opet imace da se oslade, I naravno, mozda, ostane I za sutra

Potrebno :
100 gr mleka
500 gr secera
1     margarin (naravno mozete staviti I puter)
3     jaja
3     kasike secera
100 gr oraha
Kasika kakao praha ili pola cokolade za kuvanje
Oblanda recept

Priprema
100 gr mleka
500 gr secera
1     margarin (naravno mozete staviti I puter)

Sve sastojke staviti u serpu I  kuvati  da se secer I margarin (puter)
stope

Posebno umutite
   3  jaja
   3  kasike secera
100 gr oraha   (mozete I vise, necete ga pokvariti)
Dodati kako ili cokoladu

Spojite umucena jaja sa mlekom I namazite oblande.

Pritisnite necim malo tezim da se to lepo zalepi, ohladite u frizideru. 



                                                                oblanda
Prijatno





Brzi kolac sa jabukama

Solje su od bele kafe, ili bilo koja solja koja vam odgovara ali dalje merite sa njom.

Potrebno

-          ½ solje ulja
-          1 solja mleka (moze  I vode ako nema mleka)
-          1 solja secera
-          10 kasika brasna
-          1 prasak za pecivo
-          2 vece nastrugane jabuke
-          malo cimeta
-          1 vanilin secer ,
-          (po zelji moze se staviti I cokoladu, seckane orahe…..)

                                                               kolac sa jabukama


Priprema:

 Sve satojke promesati I staviti u pleh I ispeci, znate svoj sporet I znacete kada je gotovo, ako niste sigurni cackalicom proverite.
Mozete preliti cokoladom ( nije obavezno)
U serpici stavite parce margarina, malo mleka I cokoladu, da se otopi.

Time prelijte kolac.
Pogledajte ovde ima jos interesantnih recepata

0 коментара:

Постави коментар

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube