субота, 4. јул 2015.

Malina je višegodišnja listopadna biljka. Žbunastog  je rasta i pripada porodici  ruža,ima oko 195 vrsta ali su sve lepog  mirisa i slatkog  ukusa.

Malina je  poznata jos iz antickog vremena i od tada se koristi i za lek i za jelo .

                                                            maline

Plodovi maline su slatkokiselog ukusa, aromaticni i lako svarljivi.Moze se koristiti sveza ili od nje mozete  spravljati sokove, dzemove....
Sem sto su ukusne, maline su i zdrave, pa ih preporučuju za regulisanje pritiska, snižavanje šećera u krvi,stimulisanje rada creva....

 Sveže maline imaju izuzetno osvježavajuću aromu, pa ih je najbolje koristiti sveže s malo šećera, šlaga ili meda.

Vrlo jednostavnu poslasticu mozete napraviti od jogurta sa dodatkom meda, malina, 
izlomljenih piskota i malo narendanog limuna.



 Sirup od malina

Potrebno:
  • 1 kg malina
  • 1 kg šećera
  • 1 limontus
Priprema:

Maline zgnjeciti (mozete ih samleti u multipraktiku ili rukama)  i staviti limontus u njih, ostaviti ih u frizider preko noci pa sutradan procediti , najbolje kroz gazu.
Kada ocedite sok dodajte secer i mesajte dok se secer ne otopi. 
Mozete ga i prokuvati i naliti u vruce flase.

Jos interesantnih tema potrazite ovde
Posted by bellak On 12:50 No comments

0 коментара:

Постави коментар

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Основни подаци о мени