уторак, 23. јун 2015.

PURPURNO crvene ili žute boje, jedre, sočne i ukusne, trešnje (Prunus avium) su voće rasprostranjeno po celom svetu i broje preko 900 sorti. Jedu se sveže, koriste se za pravljenje džema, kompota, kolača, rakije...
Trešnjа je jako lekovita, sadrže zanemarljivih 85 kalorija i vrlo malo masti, ali su zato bogate belančevinama, ugljenim hidratima, vitaminima A, C, a u nešto manjim količinama ima vitamina B1, B2, B3 i B6. Sadrže dosta folne kiseline, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma i cinka.

U narodnoj medicini koriste se kao lek  za giht i artritis, a poznavaoci tvrde da je 20 trešanja deset puta delotvornije od aspirina.
Trešnje ne treba jesti pre ručka jer mogu da uspore izlučivanje želudačnih sokova za varenje, što otežava varenje hrane.

                                                                 tresnje

Trešnja je lekovita, čak su i peteljke zdrave i od njih se pravi čaj, zato ne bacajte peteljke, skupite ih i osusite, stavite u papirnu kesicu i napravite sebi caj.
   
Protiv bolesti bubrega i mokraćnih organa šaku peteljki trešanja treba skuvati u litri vode. Peteljke se kuvaju 2 minuta od trenutka kada voda provri.
 Čaj  ostaviti  da malo odstoji, procedi i pijete nezaslađen povremeno u toku dana u gutljajima.

Protiv kamenja u bubregu treba piti čaj od trešnjinih peteljki. 
Kašičica peteljki prelije se sa 200 grama vode ili mleka i kuva 1-2 minuta. 
Zatim se čaj ostavi da odstoji poklopljen pet minuta, a potom procedi i pije tri puta na dan.

Protiv srčanih tegoba treba usitniti 25 grama koštica trešnje, a zatim ih staviti u 80 ml jake rakije. Ostaviti da odstoji 10 dana na umerenoj temperaturi i piti dva puta dnevno po 5 kapi.

Protiv reume osam dana uzastopno treba piti sok od svežih trešanja. 
Sok se pije tri puta na dan po jedna čaša.

Za uklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti treba, tri puta na dan, pojesti po 250 grama ovog voća. 

                                                                   bela tresnja


Bele tresnje su dobre za pravljenje slatka, sto ne znaci da ne mozete da pravite i od drugih tresanja.

Slatko od tresanja  može se kuvati od belih, ali i od rumenih i crvenih trešanja.
Ako želite da crvene trešnje budu u slatku bele, morate u toku kuvanja staviti u šerpu kašičicu vinobrana. Inače, plodovi koje birate za slatko treba da budu zdravi, neprezreli i krupni

  Potrebno je :

1 kg ociscenih tresanja
1.300 kg secera
1 limun
1 vanilica
2 case vode

Priprema:

Trešnje operite i očistite od eventualnog lišća, peteljki, i koštica. Ostavite da se ocede u djevdjiru ili nekoj resetkastoj posudi. 

Uzmite šerpu u kojoj kuvate slatko, sipajte šećer u nju, dolijte vodu i kuvajte na jakoj temperaturi gust sirup. 
Kad je sirup gotov, spustite u njega trešnje. Kuvajte dalje i dodajte vanilu i sok od limuna. Temperatura štednjaka i dalje treba da bude jaka. 
Slatko je gotovo kad sirup sipan iz kašike ne teče u jednom mlazu, već u kapima. Tada skinite penu i pokrijte navlaženim platnom.
Ostavite da stoji oko 12 sati. Pripremite čiste, suve tegle i sipajte slatko u njih pazeći da u svakoj bude dovoljno plodova i safta.
Povezati celofanom i ostavite na prohladno mesto

Na ovoj strani mozete videti jos korisnih saveta i recepata - pogledajte
Posted by bellak On 13:06 No comments

0 коментара:

Постави коментар

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube