субота, 11. јул 2015.

Kupina je grmolika višegodišnja biljka koja koja pripada porodici ruža,
slatko-kiselog ukusa i specifične arome.
Kupina jača imunitet, snižava holesterol, štiti jetru i čisti krv, krepe organizam, pomažu očuvanju kolagena i blago pročišćavaju creva.

                                                            kupina

Kupine su bogat izvor vitamina C, a sadrže i bioflavonoide, gvožđe, kalcijum, natrijum, etarsko ulje, tanine, pektin, šećere, vitamine B grupe, biljna vlakna, kao i jabučnu i vinsku kiselinu.
Kupina povoljno deluje na žučnu kesu i čisti žučne puteve.

Od kupina se pravi i vino. 
Kupinovo vino, bogato je vitaminima i drugim mineralima i ima veliku hranljivu vrednost. 
Odavno je cenjen i dokazan lek u borbi protiv malokrvnosti.
Preporuka je  da se za poboljšanje krvne slike, mesec dana pije 1 čaša kupinovog vina dnevno.

                                                 kupinovo vino

U narodnoj medicini, čajevi i preparati korena kupine upotrebljavaju  se u slučaju upale krajnika, za grgljanje i ispiranje.

Koren kupine skuvan u vinskom sirćetu leči upalu desni,to je  stari  narodni lek protiv paradentoze. 
Žene jos odavnina  koriste koren kupine  protiv neuredne menstruacija.

Sok i dzem od kupine 

Za sok je potrebno :

5 kg kupina
4 kg šećera
4 limontusa
3l vide

Kupine oprati pod mlazom vode.
Staviti u veću posudu (možete ih izmiksati ili izgnječiti  kašikom za pire). I dodati 3 l vode.
Ostaviti 3-4 sata da odstoji pa procijediti kroz cediljku.
U tečnost dodati 4 kg šećera (koliko tečnosti ima toliko se dodaje šećera) i 4 limuntusa.
Često miješati da se šećer istopi.

Gotov sok sipati u sterilisane boce, hermetički zatvoriti i ostaviti na suvo i hladno mjesto.

                                                                   sok od kupina

Sada kada je ostalo ocedjeno voce mozete ga iskoristiti za spravljanje dzema.

DZEM:
Voće, koje je ostalo od cedjenja soka , staviti u dublju šerpu,
dodati 2 kg šećera i kuvati do željene gustine.
Kuvan džem sipati u sterilisane tegle, umotati stolnjakom i ostaviti da se ohlade do sutra.

Dobro  zatvoriti tegle i odloziti na hladno mjesto.


                                                                                  Dzem od kupina


Jos interesantnih tema mozete procitati ovde

Posted by bellak On 14:49 No comments

0 коментара:

Постави коментар

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Основни подаци о мени