Musaka od tikvica

Musaka moze biti I bez mesa a mozete I dodati mleveno meso I dobijete lep lagani rucak

Potrebno:

3 tikvice srednje velicine
3 komada jaja
10 kasika brasna
1 mala soljica ulja / ili pola one velike/
Zacini ,so, biber, …

Priprema:

Tikvice oljustiti I narendati
Dodati jaja, brasno, ulje I zacine I sve promesati da nema grudvica od brasna.
Podmazati tepsiju kao za pogacu , malo je pobrasniti pa u to sipati umucene tikvice
Staviti u vec agrejanu pecnicu I peci da porumeni  / dobije onu lepu braonkastu boju /
Iskljuciti rerun I ostaviti tako da malo odmori sve to

Napravite salatu po volji I prijatno








Spanska pita
deluje malo neobicno ali je jako ukusna

Potrebno:
4 jaja
2 soljice mleka
1 pecivo
21/2 soljice zejtina
6 soljice brasna

 Od svih ovih sastojaka napraviti testo

U to testo dodati:

Sve sitno iseckati –
4kisela krastavcica
2 srgarepe kisele / iz tursije /
2 paprike  / iz tursije /
200 gr. Sira
200 gr. Suhomesnatog  / po izboru/

Sve to lepo izmesati , staviti u podmazan pleh I ispeci 


mozete pogledati i moju slatku stranicu ovde

POGACICE

Potrebno:
250 gr.  putera /margarina/
1 jaje
300 gr. Brasna
250 gr. Sira

Priprema:
Zamesiti testo od svih sastojaka
ostaviti testo da odstoji 24 sata u frizideru
nakon toga vaditi pogacice I peci  
pogacice





Slane galete

Mozete praviti sa pivom

Potrebno:
800 gr brasna
1 kesica praska za pecivo
1-2 kasicice soli
3 soljice zejtin
2 soljice piva
150 gr. Suhomesnato / sitno seckano ili rendano/
Sve sastojke pomesati I  peci u zagrejan kalup

Ako volite mozete dodati I semenke susama, kima….

 Ukoliko vam se galete lepe dodajte jos malo brasna, ali pazite da ne preterate



Brzi kajmak

Ovaj kajmak, koji se pravi za gotovo pet minuta

Sastojci:
100 g maslaca
100 g tvrđeg feta sira
♦ 100 gr kisele pavlake

Priprema:
U činiji viljuškom penasto umutite maslac. Dodajte izmrvljeni feta sir i kiselu pavlaku i sve dobro umutite.
Napomena: Kajmak nije potrebno soliti pošto je feta sir dosta slan. Ako volite ređi i blaži kajmak, dodajte malo slatke pavlake.




 Pogačice sa sirom
Sastojci:

1 kg. brašna

– 250 gr. margarina

–400 gr. sira 

– so 1 mala kasicica

– 1 jaje 

– kvasac

–100 ml vode
Priprema

Staviti kvasac da nadodje u 100 ml mlake vode.Zatim ga dodati brasnu,dodati sir,margarin,i

so.

Umesiti testo i ostaviti 30 minuta da naraste.
Razviti testo sto tanje,pa ga uviti u rolat
.Ostaviti jos 10 minuta da odmara, pa opet rastanjiti testo oklagijom.
Pogacice vaditi  modlom ili casom I redjati u podmazan pleh.

Svaku pogacicu premazati umucenim jajetom I staviti da se pece 30 minuta na 200 stepeni.






Pizza
Potrebno:
1 čaša (od 2 dl) jogurta
2 čaše brašna
2 kašike ulja
1/2 kašičice soli
1/2 praška za pecivo

Priprema:
Od brašna, soli, praška za pecivo, ulja i jogurta zamesiti testo.
Testo odmah razvaljati na pobrašnjenoj podlozi, pa staviti u pleh.
Filovati po svom ukusu.

Peći u pećnici zagrejanoj na 220°C 10-tak minuta.


                                             pizza   



Projica       

Potrebno:
15 kašika brašna ( 9 kašika belog pšeničnog i
        6 kaš. kukuruznog brašna)
 3 jaja,
1/2 kašičice sode bikarbone,
 1 kiselo mleko ili jogurt,
200 gr. sira,
1/2 čaše ulja, kašičica soli..
sve umesiti varjačom i sipati u kalup

 peci dok ne porumene






 BESKVASNI HLEB
Potrebne namirnice :
1 kg brasna
4 kasicice celerove soli
4 kasika maslinovog ulja, ulja od semena grozdja ili zejtina
2 praska za pecivo
1 litar mlake vode
Semenke po izboru (laneno, kim, susam, suncokret...)
 Pomesati suve sastojke i semenke,dodati vodu i ulje,
dobro izmesati u vanglici varjacom.
Smesa nije cvrsta.Pece se u podmazanom plehu oko 1.sat
na 200 stepeni .





KREKERI S PIVOM

Za testo je potrebno :
1 jaje
450 gr. brasna
1 prasak za pecivo
2 dcl. ulja
1.6 dcl piva
        1 kasicica soli

Od svih sastojaka zamesiti testo I ostaviti da se odmori 30 minuta.
Nakon toga ga rastanjiti I seci oblik koji zelis.
Staviti  ih u podmazan pleh premazati ih zumancetom I posuti susamom .

Peci ih jedno 15 minuta na  180°C
        Usamo testo mozete staviti susam ili sir 
        tako da ge ne morate stavljati odozgo



   



         --------------------------------------------------------------
                                            Brze kiflice

SASTOJCI:

600g glatkog brašna

1 prašak za pecivo

1 kašičica soli

1 dl ulja

1 kisela pavlaka

1 suvi kvasac razmućen u 2 dl toplog mleka
PRIPREMA
Zamesite testo, razvaljajte krug, izrežite trouglove, i zamotajte kiflice
U sredini kiflice mozete staviti  sir  ili sta volite, ako ne moze i bez
Dok se rerna zagreva na 180°C – kiflice se  odmaraju

Premazati umućenim jajetom, mogu se posuti susamom
 i peći 15 minuta



------------------------------------------------------------------------------------

Slane perece i štapići

 Sastojci
500 g brašna
250 g margarina
500 g sira    (tipa zlatarski ili sjenički
1 jaje
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica soli

Priprema

Sve potrebne sastojke sjediniti, umesiti glatko testo i ostaviti u frižideru 2 sata. Testo razviti oklagijom, vaditi modlom perece, napraviti štapiće, premazati jajetom umućenim sa uljem i peći u rerni zagrejanoj na 180*C oko 20 minuta. (posuti ih susamom ili lanom pre pečenja)

Testo obavezno mora da odstoji u frižideru 2 sata


--------------------------------------------------------------------------------------------

Pašteta od tunjevine
Sastojci
  •  2 konzerve tunjevine
  •  1 manje pakovanje topljenog sira  
  •  2 jaja, tvrdo kuvana
  •  1 kesica majoneza (moze i majonez sa krastavcicem,tartar sos,u tom slucaju ne treba vam limun )
  •  1 kasicica senfa
  •   malo limunovog soka
Priprema
Jaja skuvati
Sve sastojke pomešati  zajedno i umutiti multipraktikom  ili štapnim mikserom ili šta već imate.
Senf i limun dodajte ali pazljivo da vam ne bude prekiselo. Probajte
Stavite u ciniju  sa poklopcem i stavite u frizider da se ohladi

                                                               Pasteta od tunjevine

---------------------------------------------------------------------------


Lagana letnja salata

Potrebno:

kuvana jaja             3-4 komada
krastavac  sveži      1 veci
pavlaka                    2 case
sampinjoni           400 gr.

Priprema:
Jaja skuvati I naseckati ili narendati,(ostaviti 2 komada za ukrasavanje odozgo) zatim naseckati sampinjone, krastavc, na sitnije komade, posoliti po ukusu. Sve to pomesati sa pavlakom.
Na kraju ukrasiti
Napomena :
Zimi samo u sve ovo dodam majonez  200 gr.

Ko ne voli sampinjone mogu se izostaviti, salata je dobra I bez njih.





                                                               lagana  salata



----------------------------------------------------------------------------


Pogaca

Potrebno:
Solje su od bele kafe, ili bilo koja solja koja vam odgovara ali dalje merite sa njom, veca solja veca I pogaca  
-          2 solje brasna
-          1 casa jogurta
-          1 soljica (mala od kafe ) zejtina  ili pola velike solje koju vec koristite
-          1 prasak za pecivo
-          1 jaje
-          malo soli


                                                                    pogaca

Priprema:
Sve sastojke dodati u vanglicu I mesati drvenom varjacom. Ukoliko se lepi dodati jos malo zejtina, ne dodavati brasno.
Razliti u podmazan  pleh I peci oko 45 minuta,dok ne postane rumena.

Napomena:

 Ako vam je potrebna pita, mozete u ovo dodati sira ili spanac ili oba, I dobijete divnu brzu pitu

Jos o kuvanju mozete videti na ovoj strani

0 коментара:

Постави коментар

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Основни подаци о мени