недеља, 24. мај 2015.

JAGODA

Mozda niste znali ali jagoda pripada porodici ruza.i verovali ili ne postoje 20 000 sorti.
Ali koje god das u sorte I vrste neodoljive su I po izgledu I ukusu .
Blagotvorno deluju na probavni sistem, snižavaju holesterol u krvi, smanjuju rizik od srčanih bolesti i štite od karcinoma debelog creva. 
 višak kilograma- jagode ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit, a usto su niskokalorične.




Slatko od jagoda
- 1 kg.  jagoda
- 1 kg.  secera
Posipati jagode secerom I ostaviti da prenoce,
Jagode ce pustiti vodu,ako nema dovoljno vode dodati 1 solju  I kuvati na tihoj vatri
Slatko se ne mesa pa samo protresti serpu. Pena koja se stvara mozete skidati, kuvati dok se ne postigne zeljena gustina. 

 Slicno se kuva I dzem od jagoda

Dzem od jagoda
-3 kg. jagoda
-1 kg. secera
1 limun  - sok
 Posipati jagode secerom I ostaviti da prenoce, dodati sok limuna,
Jagode izmiksajte ili zgnjecite rukama, u zavisnosti kako volite, ako miksate necete imati komadice voca, ako to radite rukama ostace vam komadici   
Kuvati na tihoj vatri do zeljene gustine, u toku kuvanja stvarace se pena koju skidate.

Spremljene teglice stavite da se zagreju pa vreo dzem sipati u tople teglice . Dobro zatvorite I okrenite naopako, da bi se stvorio vakum,  I dzem se nece  kvariti.    

                                                        interesantan oblik jagode


Posted by bellak On 13:09 1 comment READ FULL POST
ZOVA ili  BAZGA

Zova je listopadni žbun, rjeđe drvo, koje naraste od 3-10 m. u visini,
Cvjetovi su beli i grupisani, I od njega se obicno pravi sok, caj…
Posto raste na obodima suma najbolje je tamo ga I brati, ima ga I u gradovima ali bolje je ne koristiti te cvetove zbog zagadjenja I raznih isparenja.




Cela biljka je lekovita,ali I otrovna pa treba znati sta I kako  koristiti od nje.
Sok, koji se pravi od cvetova  zove nije nikome stetio, prijatan je I zdrav zato nije lose napraviti sok I koristiti ga  tokom cele godine.
Rastvaraja šlajm, ublažavaja bol i poboljšava sposobnost filtriranja bronhija. Sok od zove vrlo uspešno sprečava i "pušački" kašalj

Sok od zove
-10 cvetova zove
-1 limontus
-3 l. vode
Staviti to da prenoci, potom procediti I dodati secer - kolicinu secera odredite sami -
Kada se secer otpi sipati u flase
Vodu mozete prokuvati pre nalivanja cvetova, ako zelite, ohladite je I potom prelijete cvetove
Posted by bellak On 13:06 No comments READ FULL POST

петак, 22. мај 2015.


CVECE AFRICKA LJUBICICA 


  Afričke ljubičice se lako gaje i ako im odgovara mesto u stanu cvetaju cele godine. 

 To je sobno cveće somotastih listova, visoka je svega desetak santimetara. Ima ih u raznim bojama tako da vaš prozor može da se šareni tokom cele godine.


Africka ljubicica
 Mesto pored prozora, koji je okrenut istoku im baš prija, ali je zaštitite od jakog sunca, jer im Sunce može oštetiti listiće. Zaliviti ih odstajalom vodom, sobne temperature, tako što ćete vodu sipati u podmetač.Ako ima viška vode i nakon 30 minuta prosipajte visak, zemlja treba da je vlazna i ne dozvoliti da se osuši. 

U mesec dana jednom je mozete prehraniti tečnim ili nekim humusnim djubrivom za cvetnice i vaše ljubičice će vam se odužiti za pažnju koju im poklanjate, predivnim cvetovima. Što se tiče razmnožavanja , lako se razmnožavaju -listićem ožiljenim u vodi- treba birati zdrav, jedar i snažan list koji će brže pustiti koren, kada se formira izdanak zasadite ga u vlažan treset ili u peskovitu zemlju, ili možete jednostavnije - deljenjem korena. Izvadi celu bilku sa zemljom iz saksije a zatim polako rastresite zemlju i razdvoje mlade biljke, kojih može biti i više od jedne. 


Potrebno je da svaka mlada biljka bude sa svojim korenom.Sve to raditi pažljivo i nežno, da se biljka ne ošteti. I naravno za sadnju koristite manje saksije. Nije preporučljivo kvasiti listove jer može doci do fleka na njima. Afrička ljubičica je zahvalna i omiljena sobna biljka jer nema nekih preteranih zahteva, ali višestruko uzvraća ako se pravilno neguje.
Posted by bellak On 11:01 No comments READ FULL POST
  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Основни подаци о мени